Quantcast

Luxury in
Your Inbox

Flagstaff Mountain Home: Modern Elegance with Tate Studio Architects

Architect: Tate Studio Architects

Interiors: Tate Studio Architects

Builder: Builders Showcase Inc.

Photography: Kevin Brost

Tate Studio Architect Flagstaff Home exterior

Kevin Brost

This 6,000-square-foot Flagstaff home by Tate Studio Architects exemplifies the “mountain transitional” concept.

Nestled amidst the pines of Flagstaff, Arizona, lies a unique home that effortlessly melds modern design with the charm of a clandestine mountain town. This 6,000-square-foot masterpiece, crafted by Tate Studio Architects, exemplifies the “mountain transitional” concept – a style that bridges the gap between clean lines and natural materials.

“The owners wanted a soft, modern home in a community with guidelines that favor a traditional design aesthetic,” explains Justine Chandler, Project Manager with Tate Studio Architects. To find that balance, the team combined a traditional gable roof with elements of a modernized shed roof. 

The team also utilized natural, low-contrast materials, like ledge stone and wood, to make up most of the exteriors. This, paired with mixing in accent black metal siding, resulted in that modern touch they were going for. “The combination of natural and manmade materials coupled with the use of a neutral color palette makes this home mountain transitional,” she says.

YOU MAY ALSO LIKE: BIG SKY ONE: MOUNTAIN-MODERN HOME RENOVATION BY RICHARD BEARD ARCHITECTS & KELLY HOHLA 

Upon entering, the massive Flagstaff home unfolds with light and openness. The grand room is the heart of the residence, featuring an angled wood-clad ceiling with clerestory windows that bathe the space in natural light. The grand stone fireplace complements this dramatic element, its blackened steel panels mirroring the slope of the ceiling.

Window walls ensure views of the distant mountain peaks and surrounding pine and aspen trees while moving throughout the home.

Flagstaff Home living room

An expansive open-corner sliding glass door connects the great room to the partially covered upper deck, blurring the lines between indoor and outdoor living and offering a picturesque view of the surrounding alpine landscape and manicured golf course greens.

Flagstaff house outside deck

The Flagstaff home’s five bedrooms offer individual sanctuaries, each with a distinct character. The primary suite is a haven of tranquility, boasting a custom stone and concrete fireplace, a built-in platform bed with integrated nightstands and a private coffee bar. The bedroom also has private access to the upper deck, where you can take advantage of the stunning views morning and night. 

The attached primary bathroom exemplifies this Flagstaff home’s perfect harmony of styles: warm wood vanities contrast beautifully with cool-toned tiles, creating a calming and sophisticated atmosphere.

Flagstaff Home primary bedroom

The combination of natural and manmade materials coupled with the use of a neutral color palette makes this home mountain transitional.

The kitchen and dining areas that Tate Studio Architects designed embody modern minimalism. A large waterfall island anchors the space, providing ample meal prep and entertaining space. Throughout the home, the focus is on simplicity and functionality, allowing the breathtaking views of the surrounding landscape to take center stage.

Tate Studio Architect's kitchen

“The key consideration was the surrounding environment,” Chandler says. “Window walls ensure views of the distant mountain peaks and surrounding pine and aspen trees while moving throughout the home.” 

This commitment to maximizing natural light extends beyond window placement. Tate Studio Architects meticulously planned the home’s orientation to ensure sunlight floods the interior spaces, creating a bright and airy ambiance. 

YOU MAY ALSO LIKE: PINE CANYON, FLAGSTAFF: EXPERIENCE SERENITY LIKE NEVER BEFORE

“Maximizing natural light and views were the top priorities from the start of the design process,” Chandler remarks. “We were intentional from the beginning, so we had no challenge getting natural light to flow throughout the home.”

Flagstaff Home lounge

But as beautiful as the finished product may be, the construction process was challenging. The extensive use of large steel beams presented logistical hurdles, requiring the builders to acquire new resources to install those beams. Additionally, heavy winter snowfall necessitated additional snow removal, impacting the construction timeline.

However, these challenges were overcome by close collaboration between Tate Studio Architects, Builders Showcase Inc.  and subcontractors.

Chandler concludes, “The homeowners were a dream to work with and were involved throughout the process, making it an incredibly rewarding project for us.”

Flagstaff House view with golf course

This Flagstaff home exemplifies the power of thoughtful design. It demonstrates how modern and traditional elements can coexist in harmony, creating a sophisticated and welcoming space, perfectly reflecting the unique character of its mountain setting.

You May Also Like

Iconic Life Black Horizontal Logo

Get The Latest!
Luxury in Your Inbox

Iconic Life Black Horizontal Logo

Subscribe to Stay Up to Date on Our Sustainable Showhouse

Get Net Zero ICONIC Home news in your inbox as we build this home step by step. Learn about the exciting brands involved, find out how to achieve a healthy living environment and get tips on how to bring sustainability into your own home and be alerted to awesome giveaways.